Ana içeriğe atla

Sivil Savunma Ve İtfaiyecilik Programı

Misyon

Güncel eğitim teknolojileri ve öğretim yöntemlerini kullanarak sivil savunma ve itfaiyecilik alanında mesleğini seven, teknolojik gelişmeleri takip eden ve kendini geliştirme bilincine sahip ülkemizin en büyük sektör faaliyetlerinden biri olan limanlarda yangın önleme faaliyetlerini icra edebilecek sektörün ihtiyacı olan nitelikleri taşıyan meslek elemanlarını eğitim-öğretim açısından yeterli düzeyde yetiştirmektir.

.

Vizyon

Sivil savunma ve itfaiyecilik alanında çağın gereksinimlerine uygun, alanındaki teknolojik gelişmelere hakim ve sürekli kendini geliştirebilen nitelikli elemanlar yetiştirerek sivil savunma ve itfaiyecilik eğitimi konusunda en üst sıralarda yer alan bir eğitim kurumu olmak.

.

Mezuniyet Koşulları

Programda 4 yarıyıl (3+1, 2 yıl) süreli eğitim öğretim verilmektedir. Öğrencilerin programdan mezun olabilmeleri için toplamda 120 AKTS ders yükü ve Endüstriye Dayalı Eğitimi (Staj) başarı ile tamamlamış olmaları gerekmektedir. Ön lisans programını başarı ile tamamlayan öğrenci “Sivil Savunma ve İtfaiye Teknikeri” unvanını almaya hak kazanır.

Mezun İstihdam Olanakları

Programımızdan mezun olan öğrenciler; Belediye itfaiye teşkilatlarında, Acil Durum Müdürlüklerinde Arama ve Kurtarma teknikeri, Sivil savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürlüklerinde Arama Kurtarma Teknikeri, Otellerde ve Kamu Kurumlarında Yangın Güvenlik elamanı, Hava alanı ve Gemi Limanların da itfaiye teknikeri, Kara-Hava komutanlıklarında yangın astsubayı olarak, İtfaiye ve yangın Güvenliği ile ilgili Cihaz Satışı ve Malzeme üretim firmalarında, Organize Sanayi ve Endüstriyel Kuruluşların Yangın Güvenlik elamanı, İş güvenliği ve İşçi Sağlığı teknikeri olarak istihdam edilmektedirler.

.

Neden BİZ?

Bölümümüz, olağan Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı eğitiminin yanı sıra, Liman tesislerinde yangın önleme ve yangınla mücadele, limandaki bir gemide veya limanda oluşabilecek bir yangında oluşabilecek tehlikelerin yönetilmesi, liman tesisi veya gemi tarafından oluşabilecek çevre kirliliğinin yönetilmesi, gemi ve liman yangınlarında uygulanan uluslararası standartlar, liman tesislerinde olası acil bir durumda ; ticari gemilerin kullandığı ortak dil olarak kabul edilen denizcilik ingilizcesini kullanabilme, gemi kurtarma operasyonları, liman tesisi güvenlik sorumluluğu, denizcilikte güvenlik politikaları gibi konular içermesi açısından öğrencilerimize ekstra bir kazanım sağlayacaktır.

Dikey Geçiş Olanakları

Bu programdan mezun olanlar; DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile üniversitelerin

  • Acil Yardım ve Afet Yönetimi
  • Sosyal Hizmet

lisans programlarına geçiş yapabilirler.

Sınavlar Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için dönemlik olarak en az 1 yazılı ara sınav, 2 kısa süreli sınav ve 1 ödev (%60) ve 1 final sınavı (%40) uygulanmaktadır.